تکنولوژی

سوسکهای سایبورگ چیست و برای چه استفاده می‌شود؟

سوسکهای سایبورگ یکی از موضوعات ترند این روزهای حوزه فناوری هستند که مورد بررسی و آزمایش‌های متعددی قرار می‌گیرند. یکی از حوزه‌های علمی که دانشمندان و متخصصان زیادی در حال حاضر بر روی آن کار می‌کنند، حوزه ترکیب، پیوند زدن و هماهنگ‌سازی اجزای بدن جانداران به اجزای الکترونیکی و مکانیکی است. این عمل با هدف دستیابی به موجوداتی با توانمندی‌های بیشتر و کاهش نقاط ضعفشان و استفاده از آنها در حوزه‌های مختلف نظیر پزشکی، نظامی، روباتیک و محیط زیست انجام می‌شود. به موجودات حاصل از این فناوری‌ها، سایبورگ می‌گویند.

اما به‌تازگی خبری مبنی بر رهاسازی ارتش سوسکهای سایبورگ در بیابان توسط متخصصانی از دانشگاه فناوری نانیانگ منتشر شده است که شاید بد نباشد در مورد این خبر اطلاعاتی را کسب کنیم. با بینشی نو همراه باشید.

فناوری سایبورگ (CYBORG) چیست؟

سایبورگ (به انگلیسی cyborg) کلمه‌ای مرکب و تشکیل شده از دو کلمه Cybernetics و Organism می‌باشد و به زبان ساده هر موجودی که دارای اجزایی از دو جنس ارگانیسم طبیعی و همچنین اجزای مکانیکی و الکترونیکی باشد و از طریق این اجزای افزوده شده توانایی‌های بیشتر از حالت طبیعی کسب کند، یک سایبورگ است. احتمالا تا بحال فیلم‌های سینمایی زیادی را با شخصیت‌های ابرقهرمان دیده‌اید که بدنشان تشکیل شده از اجزای ارگانیسم طبیعی و اجزای مکانیکی است؛ شخصیت‌هایی مانند نابودگر در سری فیلم‌های ترمیناتور. تمامی این فیلم‌های سینمایی بر پایه همین ایده سایبورگ خلق شده‌اند.

سوسکهای سایبورگ چیست؟

حشرات، یکی از جاندارانی هستند که در حوزه فناوری سایبورگ بسیار مورد مطالعه و آزمایش قرار می‌گیرند. دلیل این امر جثه کوچک و البته بعضاً مقاومت بدنی بالای این جانداران است. حتماً می‌دانید که سوسک‌ها یکی از موجوداتی هستند که از بزرگ‌ترین انقراض کره زمین و حادثه برخورد سیارک و نابودی جاندارانی نظیر دایناسورها جان سالم به در برده‌اند. جالب است که بدانید سوسک‌ها حتی در برابر تشعشعات هسته‌ای و رادیواکتیو نیز مقاوم هستند و به همین دلیل از بمباران هیروشیما نیز زنده بیرون آمدند.

سوسکهای سایبورگ چیست؟

سوسکهای سایبورگ، یکی از حشرات سایبورگ هستند که برای مقاصد مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای ایجاد سوسک های سایبورگ، اجزایی نظیر ریزکامپیوترها به بدن این حشرات متصل می‌شود و از این طریق امکاناتی نظیر قابلیت کنترل کردن رفتار و جهت حرکت حشرات و… در اختیار دانشمندان قرار می‌گیرد.

سوسک های سایبورگ را می‌توان برای اهداف مختلفی در زمینه‌های روباتیک بیوتکنولوژیک، کمک به عملیات‌های نجات در محیط‌های خطرناک، نظارت بر محیط زیست و حتی برای جاسوسی در امور نظامی و سیاسی استفاده کرد.

به‌تازگی محققان دانشگاه فناوری نانیانگ در کشور سنگاپور، طی یک پروژه آزمایشی، ارتشی از سوسکهای سایبورگ را در یک بیابان رها کردند تا روند حرکتی و رفتار گروهی این سوسک های تولید شده را بررسی کنند.

طی این آزمایش، دانشمندان از طریق الکترودهایی که به اندام حسی حشرات متصل بود، دستوراتی را نظیر جهت حرکت به سوسک‌ها منتنقل می‌کردند. طی این آزمایش، دانشمندان توانستند با جهت دادن به سوسک‌ها، این حشرات را به چپ و راست حرکت دهند و در عین حال، سوسک‌ها توانایی‌های طبیعی خود در حرکت کردن و دور زدن مانع‌ها را داشتند.

آزمایش سوسک سایبورگ

در این آزمایش، نتیجه‌های دیگری نیز به‌دست آمد که یکی از این نتایج، کار گروهی و کمک کردن سوسک‌ها به یکدیگر بود. زمانی که یکی از سوسکهای سایبورگ تصادفاً به پشت خود افتاده و غلتید، بقیه سوسک‌های سایبورگ به آن کمک کردند.

آزمایش تبدیل سوسک ها به موجودات سایبورگ، چیزی نیست که به‌تازگی انجام شده باشد و در گذشته نیز آزمایشات متعددی بر روی این حشرات انجام شده بود؛ اما آنچه که در این آزمایش تحول محسوب می‌شود، رفتار گروهی سوسکهای سایبورگ می‌باشد که تاکنون یک چالش به حساب می‌آمد.

در این آزمایش، تنها رهبر گروه  از مختصات دقیق هدف آگاه بوده و بقیه اعضای گروه، تنها مختصات نسبی هدف را می‌دانستند. بر اساس این پژوهش، دانشمندان متوجه شدند که این مدل همکاری، چند خصوصیت مهم دارد که عبارتند از:

  • این الگوریتم حرکت و همراهی، درهم تنیدگی سوسک های سایبورگ را کاهش می‌دهد؛
  • تحرکات و اعمال سوسک‌های دیگر گروه، می‌تواند به سوسکی که با یک موقعیت سخت مواجه شده کمک کند تا نجات یابد؛
  • سوسک‌ها می‌توانند یکدیگر را برای غلبه بر واژگونی یاری رسانند.

نتیجه گیری

همه موجودات که دارای بدن متشکل از ارگانیسم طبیعی هستند، دارای نقاط محدودیتی می‌باشند که آنها را از انجام برخی کارهای بلند‌پروازانه باز می‌دارد. به‌عنوان مثال انسان از گذشته تاکنون رویای پرواز کردن داشته و اگر بتواند با پیوند یک عضو رباتیک قابل کنترل توسط مغز به بدن خود، بدون نیاز هیچ ابزار پروازی، در آسمان پرواز کند، حتماً این کار را خواهد کرد.

ساخت موجودات سایبورگ نظیر سوسکهای سایبورگ، با اهدافی بزرگ‌تر از رسیدن به رویاهای انسانی انجام می‌شود و دانشمندان تلاش می‌کنند به کمک این موجودات، بتوانند به اهدافی مانند نظارت بر محیط زیست، رفتارشناسی موجودات، کمک به عملیات‌های تجسس و نجات پس از حوادث دست پیدا کنند.

وبگردی

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. سلام
    وقت بخیر
    از مطالب خوب شما ممنون ومتشکرم
    برای مطالعه بیشتر در این زمینه، ممنون میشم راهنمایی بفرمائید

    1. سلام وقت بخیر
      اگر اهل مطالعه به انگلیسی هستید، در مورد کلمات Cyborg و cybernetics جستجو و مطالعه نمایید؛ در یوتیوب هم ویدئوهای فارسی و انگلیسی بسیاری در این خصوص موجود است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا